Aanleveren open bestanden
robstolk geeft in principe altijd de voorkeur aan het ontvangen van open bestanden.
Om bestanden te verzamelen vanuit Adobe Indesign gebruik je de optie ‘pakket’, waarmee een ingepakte map wordt gecreëerd met het opmaakbestand uit InDesign, de gekoppelde beelden en letterfonts. Van het opmaakbestand wordt meestal ook een IDML bestand gemaakt, waarmee een oudere versie van InDesign in de nieuwste versies kan worden geopend. Het is zeer aan te raden de IDML optie te activeren, alsook een PDF die gebruikt kan worden als ingangscontrole.
Tip: houd bestandsnamen zo compact mogelijk en vermijd leestekens.
Vanaf januari 2023 worden PostScript of Type 1 fonts niet meer door Adobe ondersteund. Wij adviseren daarom het gebruik van truetype(.ttf) of opentype fonts (.otf).
In geval van een garenloos gebrocheerd boek, is het aan te raden het boek losbladig op te maken. Hiervoor wordt in InDesign de functie ‘pagina’s naast elkaar’ uitgevinkt. Zorg ervoor dat alle pagina’s rondom afloop hebben. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met op onze studio. Bel ons op +31 (0)20-668 4246 of stuur een email naar prepress@robstolk.nl.
In geval van andere bestanden die niet vanuit InDesign worden aangeleverd, zoals Illustrator, is het aan te raden ook deze als gezipte (ingepakt) aan te leveren (zie afbeelding rechts).
Het pakket kan het beste worden aangeleverd via WeTransfer: www.robstolk.wetransfer.com.
Aanleveren PDF-bestanden
Als je ervoor kiest een PDF aan te leveren, dan raden wij aan vooraf even met ons te overleggen. Neem hiervoor gerust contact op met onze studio.
Resolutie beelden
robstolk ontvangt bij voorkeur RGB beelden. Deze dienen in het opmaakbestand over voldoende resolutie te beschikken. Bij 100% geplaatste beelden hanteert Robstolk een output-resolutie van 350 dpi. Voor lijnwerk en vectorbestanden gaan wij idealiter uit van minimaal 1200 dpi.
Beelden zullen vrijwel altijd worden opgeslagen in 8 bits, wat ook is aan te raden. Alleen in het geval van verlooprasters is 16 bits een betere keuze.
robstolk drukt in principe al het drukwerk in stochastisch raster, waarmee details zeer verfijnd kunnen worden gereproduceerd en ongewenste vertekeningen zoals moiré wordt voorkomen. Ook voor teksten die eventueel in een rasterpercentage staan, is stochastisch raster zeer gunstig. Tip: houd de beeldnamen compact en vermijd leestekens.
Kleurprofielen
Voor het bereiken van de gewenste drukkwaliteit, verzorgt robstolk de omzetting van RGB naar CMYK bij voorkeur het liefst zelf. Met de aangeleverde beelden kunnen wij de beste resultaten behalen, indien deze over het juiste profiel beschikken. Dit wordt weer bepaald door de keuze voor het soort papier: gestreken (ISO coated) of ongestreken (ISO uncoated).
Neem bij vragen of advies contact op met onze studio: +31 (0)20 668 4246 / prepress@robstolk.nl.
PMS kleuren
Bevat het opmaakbestand pantone kleuren (ook wel steunkleuren genoemd), houd er rekening mee dat in de stalenmap van InDesign de kleurbenaming klopt en uit de juiste bibliotheek is geselecteerd. Heb je hier vragen over of assistentie nodig?
Bel naar onze onze studio: +31 20 668 4246 of stuur een mail naar: prepress@robstolk.nl.
Opmaak in Adobe InDesign
Een technisch goed aangeleverd document zal dikwijls vlot en probleemloos kunnen worden verwerkt. Let daarbij extra op de volgende aspecten:
- lever een bestand aan in het afgesproken paginaformaat, waarbij de elementen (lijnen, tekst of beeld) minimaal 3 mm afloop hebben;
- plaats de beeldkaders zorgvuldig (op coördinaten), zodat het beeld niet over de rugzijde heenloopt als het geen doorlopend beeld is;
- verwijder alle kleuren die niet worden gebruikt;
- zorg bij full colour druk dat eventuele eigen kleuren of pantone kleuren in ‘Process’ staan, zodat ze in 4 kleuren worden opgebouwd;
- lever bij (gebonden) boeken het binnenwerk, de schutbladen en de (band)omslag separaat aan, dat voorkomt foutieve pagineringen;
- maak gebruik van de functie Preflight in InDesign, om je bestand te controleren op beeldresoluties, ingesloten letterfonts en kleuren voordat je een pakket maakt;
- neem bij vragen over specifieke zaken zoals uitslaanders of afwijkende vouwslagen, eerst contact ons op – wij helpen en adviseren je graag!